Morcovul (Daucus carota) este o leguma cu putine calorii dar cu multe vitamine. In continuare vom descoperi principalele proprietati ale morcovilor, beneficiile pentru sanatate, valorile nutritionale, caloriile, contraindicatiile si multe alte informatii despre morcov.
Morcovii sunt plante erbacee, erecte care cresc pana la 30-60 cm inaltime. Frunzele au aprox. 22 cm lungime si 20 cm latime, fin divizate si dantelate si in general de forma triunghiulara. Florile sunt albe si inflorite in iunie -august. Este o cultura de sezon rece, preferand solul bine drenat.
Radacinile principale sunt conice pana la cilindrice, avand lungimea de 5-50 cm, cu diametrul de 2-5 cm. Culoarea radacinii variaza de la portocaliu la violet, rosu, negru, galben pana la alb, dar pulpa este de obicei de culoare galben-portocaliu.
Morcov: valori nutritionale
Cate calorii are un morcov?
Un morcov mediu (aprox. 60 gr,) furnizeaza aprox. 25 de calorii (105kJ) facandu-l un aliment ideal pentru mentinerea greutatii
Taierea unor betisoare de morcov este o optiune excelenta ca gustare, deoarece aportul caloric este foarte scazut. De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca morcovii nu ofera practic nici o grasime (2 g la 100), iar majoritatea sunt acizi grasi omega 3.
Prin consumul a 100 g de morcovi se obtin cantitati remarcabile din urmatoarii nutrienti:
(Sursele includ USDA)
- Calorii: 41 (kcal)
- Lipide totale: 0,2 g
- Sodiu: 69 mg
- Potasiu:320 mg
- Carbohidrati: 10 g
- Fibre alimentare 2,8 g
- Zahar: 4,7 g
- Proteine: 0,9 g
- Vitamina C: 5,9 mg
- Fier: 0,3 mg
- Magneziu: 12 mg
- Calciu: 33 mg
- Vitamina B6: 0,1 g
Morcov: proprietati
Morcov: beneficii
1. Morcovul, aliat al vederii
Morcovii previn cataracta si boala retiniana numita „degenerescenta maculara”. Morcovul este indicat si in caz de scadere a acuitatii vizuale, in special crepusculare sau nocturne, si in caz de fotofobie (hipersensibilitate la lumina solara).
2. Regleaza tulburarile digestive
Multi cred ca morcovii provoaca constipatie, dar nu este adevarat. De fapt, morcovii furnizeaza o cantitate considerabila de fibre (2,8 grame la 100 g).
Confuzia exista deoarece a fost folosit in mod traditional pentru a trata diareea.
Desi poate parea contradictoriu, morcovul este util atat in caz de diaree, cat si in caz de constipatie persistenta.
Se stie ca in caz de gastroenterite este convenabil sa se urmeze o dieta astringenta pe baza de orez cu morcovi sau chiar apa din morcovii fierti.
Pe de alta parte, impotriva constipatiei cronice este util sa bei 250ml de suc de morcovi la care se adauga 50 ml suc de spanac si cateva picaturi de lamaie, care ajuta la reglarea si curatarea tractului intestinal.
Concluzia este ca morcovii ajuta la reglarea tulburarilor intestinale, atat in caz de constipatie, diaree sau chiar flatulenta. De asemenea morcovii sunt de ajutor impotriva tulburarilor digestive precum gastrita.
3.Morcovii benefici pentru plamani, ficat, oase si piele
Morcovul este benefic si pentru afectiunile brohopulmonare cronice in general.
Deoarece contine substante hipoglicemiante, diabeticii il pot consuma. Este recomandat in patologiile hepatice si ahuta la scaderea nivelului de colesterol.
Calciu din morcovilor este foarte asimilabil de catre organism.
Sucul sau pulpa rasa actioneaza ca un balsam impotriva acneei si eczemelor, precum si in cazurile de ulcere sau arsuri.
S-a demonstrat ca imbunatateste sensibilitatea la soare la persoanele care au probleme de bronzare sau au reactii alergice. Consumul obisnuit stimuleaza productia de melanina si protejeaza de efectele nocive ale soarelui.
4.Regleaza menstruatia si alaptarea
Atunci cand apar nereguli in menstruatie, au efect activator (emenagog) si favorizeaza si alaptarea.
5. Benefic pentru imunitate, astenie si anemie
Se recomanda in situatia scaderii imunitatii, a bolilor infectioase recurente si de asemenea in situatii de astenie.
Datorita continutului de fier si cupru, care favorizeaza formarea globulelor rosii, este indicat in caz de anemie si totodata pentru prevenirea arteriosclerozei, infarctului si a altor boli de inima.
6. Ajuta la prevenirea cancerului
Proprietatile antimutagene si antitumorale ale beta-carotenului si ale altor substante fitochimice din morcovi, cum ar fi cumarinele, quercetina, sau terpenele, s-au dovedit eficiente in prevenirea cancerului, in special de vezica, laringe, esofag, stomac, cancer colorectal si prostata.
Morcovul in bucatarie
Morcovul este o leguma care se gaseste pe tot parcursul anului in piata, dar cei mai fragezi si mai dulci morcovi se culeg la sfarsitul primaverii din mai pana in iunie.
Exemplarele trebuie sa fie ferme, stralucitoare la culoare si destul de mici ca dimensiuni, deoarece tind sa fie mai dulci.
O culoare portocalie intensa indica un continut ridicat de beta -caroten, in timp ce petele verzi de la capatul radacinii indica faptul ca a fost expus la soare si, prin urmare va avea un gust amar si aspru.
Dimpotriva, frunzele verzi din varf sunt un indiciu ca radacina este proaspata. Morcovii incretiti si incoltiti trebuie aruncati.
Inainte de ai depozita, este indicat sa indepartati resturile de pamant cu o perie, dar niciodata sa nu-i spalati pana in momentul consumarii.
Conform medicinei traditionale chineze, acestia trebuie fierti usor pentru a-si imbunatati absorbtia intestinala.
Beta – carotenul nu este distrus prin gatit. Dimpotriva, organismul o asimileaza mai bine.
Morcovii trebuie depozitati intr-un loc racoros si mai ales ventilat, dar daca este posibil niciodata langa cartofi sau mere, deoarece gazul de etilena pe care il produc le accelereaza deteriorarea si le reduce dulceata.
Daca au fost achizitionati cu frunze, acestea trebuie indepartate pentru a le impiedeca sa absoarba umezeala din radacini si sa se usuce.
La frigider se pot pastra una sau doua saptamani in conditii bune, dar daca trebuie pastrati mai mult pot fi congelati, in prealabil opariti cu apa clocotita si sare.
Morcov: contraindicatii
- Morcovii sunt in general alimente sigure, dar persoanele alergice la morcovi trebuie sa evite consumul acestora.
- Consumul excesiv de morcovi poate provoca somnolenta, greata si oboseala. Cantitatea zilnica nu trebuie sa depaseasca 300 g ceea ce inseamna 3-4 morcovi de marime medie.
- Morcovii nu trebuie consumati de persoanele cu ulcer gastric.
- Morcovii coloreaza pielea in galben-portocaliu, atunci cand sunt consumati in exces. Acesta este cauzata de beta-caroten si poate fi vazuta pe fata, palme, talpi si maini.