Crușin – proprietăți, beneficii, mod de utilizare si contraindicatii

Crușinul (Rhamnus frangula) este un arbust din familia Rhamnaceae, care creste prin poieni sau pe malul râurilor și mai este cunoscut sub denumirile de crăsci, pațachina sau lemn câinesc. Crușinul este o planta medicinala cunoscuta în special pentru proprietățile laxative și curative. În următoarele rânduri vom descoperi proprietățile, beneficiile, modul de utilizare și eventualele contraindicații ale arbustului ( crușin ).

Crușin – caracteristici 

crușinul, proprietați beneficii, mod de utilizare si contraindicații

Crengile crușinului sunt de de culoarea cafenie cu pete albicioase și scoarță netedă.

Frunzele de un verde lucios, au margini netede.

Florile au culoarea alb – verzui iar fructele sunt mici, rotunde, mai întâi de culoare verde, apoi roșii iar la maturitate devin negre cu reflexe violet.

Ca răspândire se întâlnește mai ales în zonele de deal, coborând uneori spre câmpie și este răspândit pe aproape tot teritoriul țării.

De la crușin se recoltează, în cop medicinal scoarța ramurilor tinere, care au culoarea galben – portocaliu pe partea interioară.

Scoarța de crușin se recoltează în perioada în care seva circula mai intens în arbust, adică în luna martie – aprilie și când frunzele încep să se dezvolte.

Recoltarea se face de pe tulpini și ramuri de 2-4 ani care au scoarța lucioasă, fără crăpături și cu numeroase lenticele, indiciu că au un conținut bogat în substanțe active.

Decojirea ramurilor se face la scurt timp după detașarea lor( în aceeași zi cu recoltarea).

Decojirea se face prin inelari cu ajutorul cuțitului la o distanță de 30 cm, care se unesc apoi printr-o tăietură în lungul ramurii, obținându-se fragmente tubulare sau sub forma de jgheab.

Se întrebuințează la un an de la recoltare, sau dacă au fost supuse timp de o oră la o temperatură de 100 grade C.

Crușin – principii active, acțiune farmacodinamica 

Coaja de crusin (Cortex frangulae) conține derivați antracenici sub formă glicozidica (heterozide antrachinonice, franculozidele sau  frangulinele A si B ), antranoli, tanozide, mucilagii, ceruri, steroli, flavonoide si săruri minerale.

Substanțele active din coaja de crusin crește peristaltismul intestinal (intestinul gros), are o acțiune colagogă (stimulează contracția bilei în intestin), are acțiune coleretica (stimulează secreția biliara a ficatului) și are o acțiune laxativă sau purgativă în funcție de doză.

Crușin – utilizări terapeutice

Coaja de crușin e utilă în constipație cronică (datorita principiilor antrachinonice cu acțiune purgativa), angiocolite, insuficiență hepatica, mărind secreția biliară.

În asociație cu alte plante (anghinarea, cicoarea, păpădia) se recomandă în afecțiunile ficatului și mai ales în constipațiile datorită insuficienței biliare.

Coaja de crușin îsi găsește utilitatea și în obezitate.

Crușin – mod de utilizare

Intern- Decoct

Peste o linguriță de coajă de crusin se toarnă 250 ml apa clocotită, se lasă vasul acoperit 15 minute, după care se fierbe la foc mic încă 15 minute. Se bea călduț, seara înainte de culcare.

Doza se va stabili gradat, în funcție de persoana , creșterea fiind progresiva pana la 2-3 lingurițe.

Ca laxativ, se ia dimineața pe stomacul gol.

Efectul laxativ /purgativ se instalează încet, după aprox. 8-10 ore de la administrare și este diferit în funcție de doză, la dozele mici efectul este mai blând, iar la dozele mari mai puternic.

Sub forma de pulbere se poate utiliza în doză de 1-2 vârfuri de cuțit, seara înainte de culcare.

Crușin – contraindicații

  • Nu se consuma coaja de crușin proaspătă deoarece provoacă grețuri și vărsături, se folosește numai după un an de la recoltare.
  • Nu se bea în cantități mari pentru ca provoacă colici puternici și scaune lichide.
  • Nu se administrează copiilor sub 15 ani
  • Este recomandat sa se evite consumul de preparate de crușin în sarcină și alăptare.
  • Consultați un specialist înainte de a consuma crusin, deoarece preparatele din crusin pot interacționa cu unele medicamente.
  • Preparatele din coaja de crusin nu se utilizează mai mult de 7 zile/ lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *