Porumbarul-beneficii,proprietati,contraindicatii
Porumbarul-beneficii,proprietati,contraindicatii

Porumbarul, Prunus spinosa – proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Porumbarul-Prunus spinoza, este una din cele mai cunoscute plante din cele mai vechi timpuri, care are proprietati terapeutice si alimentare deosebite. In acest articol veti descoperi beneficiile, modul de utilizare precum si de eventualele contraindicatii.

Porumbarul este un arbust salbatic ce face parte din familia Rosaceae.

Este cunoscut de toti romanii pentru efectele curative deosebite.

Pomisorul cu spini ascutiti creste in mod natural in zonele inalte din Europa, Asia de Sud – Vest si America.

Pe celelalte continente arbustii au fost aclimatizati de om, datorita efectelor terapeutice si din pricina aspectului decorativ deosebit.

Se pare ca fructele acestei plante au fost sursa principala de hrana a oamenilor din neolitic.

Frunzele au fost utilizate de pionerii medicinei si apoi de spiterii evului mediu.

Preparatele cu porumbar erau folosite pentru a imbunati functiile stomacului, digestia si pentru a elimina apa din organism.

Studiile moderne au confirmat ca planta de  porumbar are efecte curative deosebite.

De la acest arbust sunt utilizate in terapiile naturiste florile, frunzele si fructele.

Florile trebuie recoltate in zile insorite, cand sunt bine deschise iar frunzele se pot recolta odata cu acestea.

Se recolteaza lastarii tineri ce trebuie pusi rapid la uscat. Fructele, drupele globuloase trebuie recoltate la sfarsit de toamna cand sunt bine coapte si bogate in substante nutritive.

Porumbarul, Prunus spinosa – caracteristici generale

Porumbarul creste in flora spontana din Romania la altitudine montana inferioara – 800-1000 m, insa poate fi intalnit si in zonele de deal si podis.

Arbustii sunt putin pretentiosi fata de conditiile de sol, insa le prefera pe cele argiloase, lutoase si nisipoase. Vegeteaza bine in marile orase, deci poate fi intalnit in gradini si parcuri.

Inaltimea porumbarului poate atinge aproximativ 3 m, insa in unele cazuri poate ajunge si la 5 m.

Creste sub forma de tufa deasa si spinoasa, lastarii – lujerii , se termina cu spini. In partea superioara se pot remarca concentratii ridicate de muguri.

Florile au culoare alb, cresc solitare si au diamentru de 1 -1.5 cm cand se deschid.

Au mireasma suava si sunt placute de insecte si albine melifere. Florile se deschid in lunile aprilie-mai, inainte de aparita frunzelor.

Frunzele au culoare verde inchis sunt ovale si cad in timpul iernii.

Fructele sunt drupe cu diametrul mai mic de 2 cm, au culoare negru-albastrui si sunt acoperite de strat gros de pruina.

Sunt comestibile, zemoase si au gust puternic astringent.

Organele porumbarului sunt bogate in  cumarin si substante flavonglicozide, au cantitati ridicate de tanin, polifenoli, vitamina C, acizi fructici, calciu, potasiu si magneziu.

Porumbar – proprietati, beneficii

Organele acestei plante au efecte sedative, laxative, diuretice, astringente, imunomodulatoare, tonice si stimulente asupra productiei hormonale.

1.Porumbarul imbunatateste functia rinichilor si previne instalarea infectiilor urinare.

Efectele diuretice ajuta la buna functionare a rinichilor si la detoxifierea organismului. Cantitatea ridicata de urina eliminata impiedica inmultirea bacteriilor care produc infectiile urinare, si acumularea de calculi renali.

2.Laxativ moderat.

Preparatele din porumbar au efecte laxative si stimulatoare a digestiei. Sunt bine absorbite de organism si usureaza digestia. Porumbarul este recomandat in cazurile de constipatie.

3.Calmeaza tusea si grabeste vindecarea virozelor.

Cantitatile ridicate de vitamina C si substante sedative ajuta organismul sa lupte impotriva afectiunilor sezoniere, precum guturai, raceli, gripe si imunitate scazuta. Ceaiurile din flori si frunze de porumbar au in acelasi timp efecte hidratante si calmante.

4.Mineralizeaza organismul.

Carentele de minerale sunt resimtite de organism in special la sfarsitul iernii. Aceasta problema poate fi usor remediata cu ajutorul preparatelor terapeutice de porumbar, bogate in saruri de magneziu, potasiu si calciu.

5.Ajuta la stimularea secretiei de hormoni de crestere.

Favorizeaza secretia de hormoni in mod natural in perioada de crestere si dezvoltare. De asemenea are actiune asupra normalizarii menstruatiei, din punct de vedere al periodicitati.

6.Are efecte usor sedative asupra sistemului nervos.

Ajuta la relaxarea creierului suprasolicitat. Imbunatateste circulatia sangvina la nivelul creierului si stimuleza memoria.

Porumbar – mod de utilizare

Porumbarul poate fi utilizat in tratamentele  terapeutice sub numeroase forme: infuzie, decoct, tinctura, extracte din muguri, suc proaspat.

1.Infuzia

Infuzia se obtine din florile si frunzele fragede ale lastarilor se porumbar. Organele uscate se pun intr-un vas cu apa clocotita.

Se acopera si se lasa sa lucreze pentru 15 minute.

Se filtreaza si se consuma cand ajunge la temperatura camerei. Infuzia este remediul ideal pentru rinichi, infectii urinare si tensiune nervoasa.

2.Decoctul

din fructe uscate de porumbar se obtine astfel: 20 g fructe uscate de amesteca cu 300 ml de apa rece, se pune pe foc mare pana atinge punctul de fierbere. Dupa ce a clocotit se lasa la foc mic pentru 7-8 minute.

Se filtreaza si se consuma neindulcit cand atinge temperatura potrivita. Decoctul este un puternic mineralizant si un stimulator eficient.

3.Tinctura

este un preparat usor de asimilat de organism. Se obtine prin amestecarea a 30 g organe uscate cu 100 ml alcool de fructe (secara) cu concentratie alcoolica ridicata.

Preparatul se agita bine si se lasa la macerat pentru 15 zile. Se filtreaza si se depoziteaza in recipiente sterile. Se consuma 15-20 de picaturi inainte de masa.

4.Extractul de muguri

este un preparat complex ce poate fi achizitionat din magazinele Plafar.

5.Sucul

Sucul proaspat este un preparat excelent pentru digestie, stomac si alte afectiuni ale stomacului.

Se obtine prin stoarcerea fructelor la aparatele speciale. Sucul proaspat este si un bun mineralizant pentru organism.

Porumbar – contraindicatii

  • Porumbarul nu trebuie consumat de femeile insarcinate si femeile care alapteaza, pentru ca pot afecta starea bebelusului sau a fatului.
  • Fructele de porumbar trebuie recoltate si consumate doar toamna tarziu, dupa ce a cazut prima bruma, pentru ca au in compozitie o substanta care este toxica si care este inactivata doar prin congelare si fierbere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *