Leustean (Levisticum officinale) este o planta minune cunoscuta datorita proprietatilor de detoxifiere cat si pentru gustul sau minunat. In acest articol veti putea descoperi beneficiile leusteanului, modul de utilizare si eventualele contraindicatii.
Leusteanul este o planta mediteraneana, ce a fost utilizata ca aliment, prima data, pe actualul teritoriu al Italiei.
Ulterior, planta a inceput sa fie folosita si in Franta si Grecia .
Este recunoscuta atat ca planta aromatica (apreciata in mancare), cat si ca planta medicinala, avand beneficii asupra afectiunilor aparatului respirator, al sistemului endocrin si imunitar, al aparatului reno-urinar.
Leustean planta: caracteristici generale

Leusteanul, cunoscut si sub denumirile de buruiana lingoarei, lustrean, pascanat, buruiana de lungoare, libistoc, liustean, lustereag este o planta perena din familia Apiaceae.
Are o tulpina tubulara ce poate ajunge pana la 2-2,5m inaltime, ramificata in partea superioara; planta are o radacina pivotanta, de mari dimensiuni (poate atinge lungimea de 1m).
Frunzele sunt compuse, de culoare verde-inchis, lucitoare, cu teci membranoase si flori (in timpul verii) mici, galbene, grupate ca niste umbrele, din care se formeaza semintele.
Leusteanul este rezistent la temperaturi mari sau inghet si, daca este cultivat in gradina, poate trai 7-10 ani.
Recoltarea frunzelor se realizeaza pe toata durata verii (la nevoie), iar toamna se fac manunchiuri ce se pun la uscat, pentru a fi utilizate in timpul iernii.
Se pot pastra atarnate in spatii curate, ferite de umezeala sau in saci de panza.
O alta varianta ar fi presarea frunzelor verzi in borcane si adaugarea de sare, pentru conservare.
Leustean: proprietati si beneficii
Leusteanul este bogat in ulei volatil, taninuri, saruri minerale, grasimi, gumirezine (h1).

1.Cure de detoxifiere
Este benefic in curele de detoxifiere a organismului, in special in cazul fumatorilor, consumatorilor de fast-food, conserve, carne.
Se consuma suc de leustean cu scopul eliminarii metalelor grele din organism, precum mercurul, cadmiul, plumbul.
Curele cu leustean sunt benefice ficatului (isi recapata morfologia normala, pigmentatia pielii isi revine) si are efecte pozitive asupra gutei.
2.Tulburari de pigmentare a pielii
In ceea ce priveste tulburarile de pigmentare ale pielii (inclusiv petele datorate interactiunii pielii cu substante chimice), acestea pot fi tratate cu ajutorul frunzelor proaspete de planta.
Se freaca zona afectata (de doua ori pe zi, timp de o saptamana) cu frunze strivite si se lasa sa actioneze 5 minute, iar in timpul tratamentului se evita expunerea la soare.
Daca este vorba de pete datorate unor afectiuni interne, atunci, pe langa tratamentul extern se face si unul intern, cu suc de planta, iar durata este de 2 saptamani.
3.Efecte antihistaminice
Leusteanul are efecte antihistaminice directe, fapt ce il recomanda contra reactiilor alergice de la nivelul pielii, reusind sa reduca mancarimile si sa diminueze inflamatiile.
Este foarte bun si in tratarea arsurilor de gradul I si II, avand rolul de a preveni infectia si de a grabi refacerea tesuturilor afectate.
4.Afectiunile aparatului digestiv
Planta este recomandata in afectiunile aparatului digestiv, avand rezultate excelente in cazul pancreatitei si a colecistitei.
Este folosit pentru cresterea poftei de mancare si in vederea reducerii starii de greata, precum si contra gastritei hiperacide si hipoacide, fierei lenese, dispepsiei.
5.Boli renale
Consumul leusteanului este benefic si in cazul bolilor renale (pietre la rinichi, in cazul retentiei de urina, pentru prevenirea/tratarea cistitei).
6.Efect antispastic
Leusteanul are efect antispastic, diuretic, de aceea este recomandat in retentiile de urina (ce apar post operator) sau in unele afectiuni tumorale.
7.Actiune diuretica
Radacina de leustean are actiune diuretica si este folosita atat in tratarea infectiilor urinare, cat si in cazul pneumoniilor.
Leustean:mod de utilizare
Leusteanul este utilizat cu succes atat in stare proaspata (frunze, suc natural), ca si in infuzie sau ca pulbere din planta uscata.
1.Cataplasma de leustean
Cataplasma (zdrobirea frunzelor proaspete) este folosita in caz de psoriazis si ulceratii.
In cazul arsurilor de gradul I si II se aplica frunze de leustean proaspete, strivite; se lasa sa actioneze minim o ora.
2.Suc de leustean
In vederea detoxifierii si a purificarii sangelui se consuma suc natural, obtinut prin mixarea plantei (o mana de frunze proaspete se mixeaza cu 100 ml apa, apoi se filtreaza); se bea cate 100-200ml pe zi, timp de 2 saptamani.
Atat sucul cat si infuzia ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si impiedica formarea acestora.
3.Infuzia de leustean
Infuzia se face astfel: se pune o lingura de pulbere de leustean intr-o cana cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara; se consuma 2-3 cani pe zi.
In tratarea cistitei se consuma cate 3 cani pe zi de infuzie combinata de planta; aceasta se bea la doua ore dupa masa.
Infuzia scade tensiunea arteriala si are efect benefic in edeme cardiace.
4.Ceaiul de leustean

Infuzia se poate prepara dintr- o lingurita de planta uscata sau doua lingurite de leustean verde la o cana de apa clocotita.( 250 ml). Se lasa la infuzat 10 -15 minute si se consuma zilnic doua cani timp de 14 zile, pentru o cura de detoxifiere a organismului.
Ceaiul din seminte de leustean amelioreaza si durerile de stomac.
5. Decoctul din radacina de leustean
Decoctul se prepara dintr-o radacina de leustean care se fierbe timp de 20-30 de minute in 0,500 l apa.
Se consuma pe parcursul zilei.
Decoctul este eficient in tratarea reumatismului, afectiunilor urinare, anemii, in pielonefrita, migrene si pneumonii.
6.Pulberea de leustean
Pulberea, obtinuta prin rasnirea frunzelor uscate de planta poate fi folosita asa: (jumatate de lingurita de pulbere se tine sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite cu apa, ajutand in bolile digestive, avand rol de stimulare a apetitului si reglare a digestiei) sau in infuzie.
7.Frunze proaspete de leustean
Contra senzatiei de greata si pentru marirea poftei de mancare, cat si in diverse afectiuni digestive, se recomanda consumul a doua frunze proaspete de leustean inainte de mese.
8.Uleiul de leustean
Uleiul stimuleaza diureza si scade tensiunea.
9.Baie medicinala cu leustean
Pentru tratarea umflaturilor sau a unor tumori, se fierbe radacina ori se fierb frunzele si semintele si se adauga in apa de baie.
Leustean: precautii si contraindicatii
- Este contraindicata utilizarea leusteanului in perioada sarcinii, a alaptarii, precum si in cazul afectiunilor cardiace si renale.
- Consumul exagerat al plantei poate duce la cresterea sensibilitatii pielii la actiunea razelor solare, provocand arsuri ori alergii, de aceea se recomanda precautie.