varza murata capatani pentru iarna

Varza murata pentru iarna; reteta de varza murata in capatani

La reteta de varza murata pentru iarna, in capatani, se mureaza numai varza de toamna care se maturizeaza in lunile octombrie – noiembrie. Aceasta are frunzele exterioare mai tari si mai verzi, care nu se rup la cea mai usoara indoire.

Pentru sarmale se foloseste varza cu frunze subtiri ( varza de Buzau este cea mai potrivita alegere), cu capatanile mai mari sau mai mici, dupa capacitatea vasului in care se vor mura.

Reteta mea pentru varza murata pentru iarna in capatani, este pentru un butoi de 100l.

Ingrediente pentru varza murata in capatani (butoi 100 litri)

  • 30 verze de marime medie ( 1,5-2 kg)
  • 0,5 kg hrean
  • un manunchi de cimbru uscat
  • un manunchi de marar uscat(tulpina)
  • 2-3 foi de dafin
  • boabele de pe un cocean de porumb
  • 40 gr. sare mare grunjoasa pentru 1l de apa

Mod de preparare pentru reteta de varza murata in capatani:

Pe fundul butoiului se asaza rasfirate, cimbrul si mararul uscat.

Capatanile de varza se curata de frunzele exterioare, li se scobeste cotorul si se asaza in butoi cat mai inghesuite si suprapuse.

varza murata la butoi

Hreanul se curata si se taie in bucati, si se aseaza printre capatanile de varza.

varza murata pentru iarna la butoi

Intr-un vas suficient de mare, se dizolva de fiecare data cate 400 gr. de sare in 10 l de apa, se toarna apoi apa cu sare in butoi, pana cand se umple butoiul(sa depaseasca nivelul verzei cu 5-10 cm).

In acest mod sarea va intra uniform, chiar de la inceput, intre foile de varza, impiedicandu-le sa se moaie.

Pentru ca varza sa nu se ridice din apa, se pune deasupra un gratar din lemn, peste care se asaza o piatra de rau bine spalata, ca sa o preseze.

Cand se formeaza spuma deasupra, a inceput fermentarea si e momentul sa se inceapa vanturarea. Cel mai simplu mod de pritocire este vanturarea cu furtunul. Un capat al furtunului se introduce pana la fundul butoiului si se sufla aer prin capatul care este afara. Aceasta vanturare se va face din 3 in 3 zile timp de 3-4 saptamani.

Important

Primele 2 saptamani, pana se mureaza varza se va tine la o temperatura de 16-18 grade, in pivnita sau chiar in bucatarie daca este o cantitate mai mica(borcane). Daca este prea rece in primele 10-14 zile, varza va avea un gust neplacut si iute.

Cand se pun numai in borcane, se aleg tot verze de toamna insa cu capatanile mai mici si cu frunze subtiri. Se pun marar, cimbru , foi de dafin si numai 30 gr. de sare la 1 l de apa. Se vantura cu furtunul ca si in butoi, se tin in bucatarie minim 10 zile apoi se pot duce borcanele la rece.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *