Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Ce sa vizitati in Venetia;12 atractii turistice care trebuie vazute neaparat

Ce sa vizitati in Venetia? Destinatii precum Piata San Marco, Podul Rialto, sau micile insule face Venetia o tinta in domeniul turistic. Venetia este un muzeu in aer liber, podurile, stradutele intortocheate si Canalul Grande alcatuiesc farmecul deosebit al acestui minunat oras plutitor. Este deci, una din cele mai populare atractii turistice din intreaga lume. Pe langa faimoasele atractii, Venetia este si orasul expozitiilor de arta si a idilicelor cartiere inundate. Va prezint 12 atractii turistice, renumite in intreaga lume, precum si sfaturi pentru vizitatorii Venetiei.

1. Canal Grande

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Emblema atractiilor turistice este Canal Grande. Calea navigabila principala are o lungime de 4 kilometri si o latime de pana la 70 de metri. Separa cele 6 cartiere ale orasului si este traversat de 4 poduri. Cel mai renumit este Podul Rialto. Ca sa traversati orasul puteti utiliza gondolele sau alte mijloace.

Plimbarea cu celebrele gondole este destul de costisitoare, dar este o experienta de neuitat. Impresionante sunt si calatoriile cu vasele tip autobuz, Vaporetti, care ne duce de-a lungul numeroaselor palate si biserici. Printre altele, merita vazute Santa Maria di Nazareth si Santa Maria della Salute. Un sfat este sa vizitati numeroasele poduri, printre care si Podul Scalzi si Red Ponte dell Academia

2. Piata San Marco

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Punctul de reper al Venetiei si cea mai importanta piata este Piata San Marco din cartierul San Marco. Este singurul loc din Ventia care are ca si denumire Piazza. Dimensiunile Piazza sunt de 175 metri lungime si 82 metri latime, si este frecventata zilnic de mii de turisti. Aici se gasesc si Palatul Dogelui, Bazilica Sf. Marcu si altele care sporesc faima Piazettei. In plus, Canalul Grande incepe chiar de aici. Datorita locatiei sale direct pe apa, Piazetta este inundata mai tot timpul in sezonul ploios. In timpul verii va puteti insa bucura de privelistele minunate ale panoramei ce se vede din Piazetta.

3. Palatul Dogelui ( Palazzo Ducale)

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Palatul Dogelui se afla amplasat in Piata San Marco si a fost sediul celor 120 de dogi, sefi de stat  si al regimelor venetiene. Palatul construit in stil gotic ne arata arta in a construi a venetienilor si splendoarea vechii Republici Venetiene in timpul cand aceasta era o mare putere maritima. Acest lucru se reflecta si in interiorul palatului care este decorat cu lucrari de mari pictori. Constructia palatului a inceput in 1340 si a supravietuit mai multor incendii in secolele trecute.

Fatada a fost reconstruita in timpul Restaurarii iar interioarele au fost modernizate. Podul suspinelor conecteaza palatul cu inchisorile venetiene. Numele provine de la  suspinele prizonierilor care traversau acest pod. Un nume cunoscut de detinut al acelor timpuri este Casanova.

4. Bazilica Sfantul Marcu(Basilica di San Marco)

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Nu departe de Palatul Dogelui se afla Bazilica Sf. Marcu, catedrala patriarhului de la Venetia. Ca si locul omonim pe care se afla, Bazilica Sf. Marcu a fost construita in onoarea Sfantului Marcu. Intre 1063 si 1094 a fost construita biserica propriu-zisa. Desenul  planului  bisericii este de fapt o cruce neregulata. Pe linga fatada minunata si multitudinea de cupole ale bisericii, in special interiorul bazilicii merita vazut. Cupolele sunt acoperita cu mozaicuri pe fundal de aur, iar in zona inferioara ale bazilici domina peretii din marmura.

5. Scoala Grande di San Rocco(La Scuola Grande di San Rocco a Venezia)

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

In inima Venetiei, arta si cultura se reunesc. Acest lucru este evidentiat, printre altele, in Scoala Grande di San Rocco, cea mai bine conservata dintre cele sase scoli venetiene. Scolile erau de fapt fratii infiintate in secolul al XV-lea. Scoala Grande di San Rocco a fost denumita dupa sfantul Rocco din Montpellier.

Pentru vizitatori, camerele din Scoala Grande di San Rocco sunt deosebit de interesante deoarece exista 56 de picturi ale artistului si membru al fratiei Jacopo Tintorreto.

6. Podul Rialto

 La Scuola Grande di San Rocco a Venezia

Podul Rialto este una din cele mai renumite constructii ale orasului- laguna, si prin urmare este musai de vazut. Este cel mai vechi pod din Venetia si masoara 48 metri lungime si 22 metri latime. Podul leaga cartierele San Polo si San Marco. Numele podului vine din zona Rialto din cartierul San Polo, care a fost unul din cele mai importante locuri comerciale din Venetia, in urma cu cateva secole. Initial s-a numit Ponte della Moneta, numele arhitectului  fiind Nicolo Barattiere. La 70 ani de la constructie podul a fost renovat si s-a legat mai mult de piata Rialto.

7. Puntea Suspinelor ( Il ponte dei sospiri)

 La Scuola Grande di San Rocco a Venezia

Una din intrebarile care si le pun turistilor care vin sa viziteze Venetia, este de ce acest pod se numeste Puntea Suspinelor, in italiana Ponte dei Sospiri. Se numeste asa deoarece puntea leaga Palatul Dogilor de inchisoarea venetiana. Deci, ultima privire si ultimul oftat aruncat in libertate de detinuti era cea de pe podul Suspinelor. Reconstruiti, au fost 11 metri de pod, cu calcar alb adus din centrul Italiei. O priveliste excelenta asupra Punti Suspinelor o poti avea de pe podul della Paglia, un pod peste Rio de Palazzo de la Canonica. Bineinteles puteti vizita complexul de cladiri care este legat de Podul Suspinelor, prin intrarea de la Palatul Dogelui.

8. Galleria dell Accademia

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Renumitele colectii de picturi aflate in Galleria dell Accademia reflecta dezvoltarea picturii venetiene de-a lungul a cinci secole. Spectrul de capodopere variaza de la Tizian la Bellini, pana la Giorgione, si arata influentele artei bizantine, pana la momentul Rococo.

Galleria dell Accademia care gazduieste una dintre cele mai faimoase colectii de arta din lume se afla in zona sudica ale Canal Grande.Scoala Santa Maria della Carita a fost fondata in secolul al 14-lea, si este cea mai veche fratie a Venetiei. Cunoscuta mai ales datorita operelor de caritate, a proiectat frumoasa galerie de arta. Infiintarea galeriei a inceput in 1750. Aproximativ 50 de ani mai tarziu, Napoleon a completat colectia cu mai multe lucrari pe care le jefuise din diferite biserici. Cele 24 de sali ale galeriei prezinta numeroase picturi ale multor pictori europeni. In ordine cronologica, vizitatorii calatoresc prin istoria artei din secolul al XIII-lea pana in secoloul al XVIII-lea.Din elemente bizantine, stilul s-a schimbat de- lungul timpului trecand de la cel gotic la renascentist, baroc si rococo. Titian, Tintoretto, Giorgione, Veronese, Bellini si Carpaccio sunt doar cativa dintre marii artisti ale caror picturi sunt expuse aici.

9. Palatul  Ca’d’Oro

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Casa de aur a Venetiei este fara indoiala una din cele mai frumoase si renumite palate de-a lungul Canalului Grande. Fatada exterioara a magnificului palat construit in stil gotic, cu ferestrele si arcadele arcuite, a fost acoperita odata cu frunze de aur. Desi stratul de aur a disparut in mare parte astazi, Ca’d’Oro este unul dintre cele mai importante monumente amplasate dea lungul marelui canal. Construit in 1440, dupa mai multe schimbari de proprietari, a revenit in 1894 baronului Giorgio Franchetti.  El a restaurat palatul care era deja afectat de timp, si  a expus un palat colectia sa de arta, care se poate vizita si astazi in palat.

Vizitand palatul Ca’d’Oro iti poti face o idee despre cum au trait familii bogate venetiene din evul mediu si cel tarziu. Sunt expuse numeroase sculpturi, tapiserii, picturi din secolele 15 si 16. Cele mai importante tablouri sunt „Buna Vestire”si „Marientod”, doua lucrari ale lui Vittorio Carpaccio. De asemenea sunt expuse resturi de fresce pictate odinioara de Titian si Giorgione.

10. Basilica Frari(La Basilica dei Frari a Venezia)

Ce sa vizitati in Venetia; 10 atractii turistice

Basilica cu numele italian complet „Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari”, este o biserica construita la inceputul secolului al 16-lea in stil gotic. Basilica este situata la doar 15 minute de mers de gara Santa Lucia. Biserica Frari este cunoscuta printre altele datorita unor picturi si sculpturi faimoase. In aceasta biserica se afla mormintele unor Dogi importanti ai Venetiei.

Cuvantul  „Frari„, in limba venetiana inseamna frati . Asa ca se poate denumi Biserica Fratilor.  In aceasta bazilica sunt expuse 2 lucrari ale celebrului Titian de la inceputul secolului al 17 lea. Sunt giganticele picturi ” Adormirea Maicii Domnului” cu dimensiunea de aproximativ 25 mp, si tabloul de altar „Madona Casei Pesaro „. Chiar si mormantul lui Titian se afla in incinta basilicii Frari.

11. Burano

In vizita voastra la Venetia vizitati si Burano. Este o destinatie care merita vazuta, chiar daca trebuie sa parcurgeti distanta cu o barca sau cu un vaporas, vaporetto. Durata de navigare este de circa 45 minute. Este o destinatie colorata, un pastel de culori care te face sa te indragostesti imediat ce ajungi la destinatie.

Casele stralucesc in soarele arzator in nuante de galben, albastru, verde . Micile restaurante imprastiate in toata insula va  face sa reveniti mereu  pe cea mai colorata insula din lume. Piata Galuppi si biserica San Martino Vescovo sunt puncte de atractie ale insulei.

Numele insulei vine da la primii locuitori ai insulei, familia Buriana. Insula a fost un centru important al dantelei, femeile din secolul al XVI erau foarte pricepute in prelucrarea manuala a dantelelor. Dantelele fabricate la Burano au fost purtate la marile curti europene.

12. Carnavalul din Venetia

 

Carnavalul de la Venetia este unul din cele mai mari si mai cunoscute carnavaluri din lume. A inceput in secolul al XI-lea cu victoria Republicii Venetiene asupra Patriarhului din Aquileia. Astfel, oamenii bucurosi s-au adunat in Piata San Marco si au inceput sa danseze si sa se distreze zile la rand.

Acest festival pompos atrage de sute de ani,  ca un magnet, turisti din intreaga lume. Este un festival traditional al orasului, cunoscut in intreaga lume. Este de asemenea un prilej de a vedea numeroase masti de bal , unele din ele fiind adevarate capodopere de arta. Acest carnaval este, in zilele noastre destinat mai mult turistiilor care transforma carnavalul in adevarate spectacole de moda.

Carnavalul incepe cu zborul unei artiste de la inaltimea Campanilei ( 99 metri) care aterizeaza lin in Piazzeta. Spectacolele, concursurile de costume de bal mascat sunt sarea si piperul celor 10 zile de maxima buna dispozitie. Pe langa bucuria de a vedea costumele frumoase de bal mascat, puteti gusta din specialitatiile venetiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.