Ce sa vizitati in Berlin;10 atractii turistice

Ce sa vizitati in Berlin; 12 atractii turistice care trebuie vazute neaparat

Ce sa vizitati in Berlin? In Berlin sunt multe locuri de descoperit si nu este o coincidenta faptul ca peste 13 milioane de turisti din toata lumea viziteaza metropola de pe malul Speeului in fiecare an. Nicaieri in Germania nu exista o scena mai vie, strazi pline de istorie sau districte mai diverse decat in capitala Germaniei. Va prezint primele 12 atractii turistice care trebuie vazute neaparat in Berlin, atat pentru tineri, cat si pentru seniori.

1. Poarta Brandenburg

ce sa vizitati in Berlin ;Poarta BrandeburgPoarta Brandenburg este punctul de atractie al Berlinului, situata in cartierul Berlin Mitte. Poarta este binecunoscuta prin Quadriga de aur, faurita de Johann Gottfried Schadow.

Dupa construirea zidului Berlinului in perioada razboiului rece, Poarta Brandenburg a marcat granita dintre Berlinul de Vest si Berlinul de Est. Astazi Poarta Brandenburg serveste ca fundal pentru festivitatiile de sfarsit de an, de Ziua Unitatii Germane.

2. Cladirea Reichstagului

 

ce sa vizitati in Berlin ;Palatul Reichstag

Cladirea Reichstagului a servit ca si cladire a parlamentului Republicii de la Weimar pana in 1933, si este incarcata de istorie. Dupa o transformare fundamentala din 1991 pana in 1999, cladirea a redevenit sediul parlamentului German.

Vizitarea domului de  sticla si a terasei exterioare face parte din programul standard de vizitare al oricarui turist. In fiecare zi, de la ora 8 la 24, cupola Reichstagului este deschisa vizitatorilor, care pot vedea inima Berlinului. Cu peste 14 milioane de vizitatori, Reichstagul este unul din cele mai vizitate atractii din Berlin.

3. Zidul Berlinului

ce sa vizitati in Berlin,Zidul Berlinului

Sunt multe locuri si lucruri care amintesc de divizarea Germaniei, implicit al Berlinului. Nici o istorie nu este insa atit de vie precum este Memorialul Zidului Berlinului de pe strada Bernauer.

Pe o lungime de 1,4 km de-a lungul fostei granite se intinde acest areal. Pe baza bucatii originale de zid ramasa si pe baza altor urme ale zidului si a granitei se poate retrai istoria despartirii Berlinului  . De asemenea capela reconcilierii face parte din memorialul acestui edificiu.

4. Insula Muzeelor

Museum Sinsel

Aceasta insula a muzeelor este patrimoniu UNESCO. In mijlocul Berlinului, pe o mica insula la Spree,chiar si o plimbare printre cladirile complexului muzeal este binevenita.

Constructia ansamblului muzeistic a durat 100 ani si a fost finalizata in 1930 si include muzeul Pergamon, muzeul Bode, Galeria Nationala, vechiul Muzeu, proiectat de Friedrich Schinkel.

De altfel, regele Friedrich Wilhelm IV a carui statuie ecvestra troneaza pe scara exterioara, a avut ideea formarii acestui grup de muzee.

5. Muzeul Pergamon

Ce sa vizitati in Berlin : Pergamon Museum

Este practic format din 3 muzee : muzeul antic, muzeul asiatic si muzeul artei islamice. Muzeul Pergamon este ultimul din cele 5 cladiri aflat in ansamblul de muzee, care a fost proiectat de Alfred Messel intre anii 1910-1930.

Grandioasele reconstructii a ansamblelor; Altarul Pergamon, Poarta Pietii din Milet, Poarta Ischtar, Strada din Babylon, Fatada Mschatta, dau muzeului un renume international.

6. Charlottenburg

Castelul Charlottenburg

In cartierul berlinez Charlottenburg, puteti vedea castelul Charlottenburg. Castelul are o istorie care dateaza din secolul al XVII-lea.

La inceput castelul se numea Lietzenburg iar numele actual al castelului vine de la sotia lui Friedrich al III-lea-Sophie Charlotte.Dupa ce Friedrich a devenit rege si Charlotte regina, un arhitect a extins si a infrumusetat castelul, astfel devenind o constructie magnifica.Motivul schimbarii numelui a fost moartea reginei. In onoarea ei, regele Friedrich a redenumit un intreg cartier si castelul cu numele ei. Dupa pagubele grave din timpul cel de-al doilea razboi mondial, a fost nevoie de mai mult de doua decenii de reconstructie.Cu parcul si cu constructiile sale , castelul Charlottenburg este astazi cel mai mai vizitat castel din zona Berlinului.

7. Domul din Berlin

Ce sa vizitati in Berlin; Domul din Berlin

Pe insula Spree, Domul din Berlin, este o atractie turistica care atrage milioane de turisti in fiecare an. Domul este o biserica protestanta, cea mai mare din Berlin si unul din reperele cele mai vizitate.

Constructia a inceput in 1894 si a durat pana in 1905. Initial pe acel loc a fost o biserica mai mica care a fost demolata. In numeroasele anexe sunt inmormantati cei din casa de Hohenzollern.  Domul din Berlin cu cupola Hohenzollern are o valoare istorica si culturala de mare insemnatate atat pentru Berlin cat si pentru intreaga Germanie. Aici au loc, la intervale regulate, evenimente sociale majore ale Germaniei precum si slujbe bisericesti.La o inaltime de 50 metri,de pe cupola domului, se poate vedea centrul istoric al Berlinului.

8. Biserica memoriala Kaiser Wilhelm

Neaparat trebuie vizitata biserica Kaiser Wilhelm, care se afla in Breitscheidplatz pe Kurfurstendamm, langa Berlin-Charlottenburg. Cladirea este in patrimoniul UNESCO.

Biserica memoriala a fost construita intre anii 1891-1895 in conformitate cu planurile lui Franz Schwechten in cinstea lui Wilhelm I. Afectata de bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, a devenit cel mai faimos punct de referinta dupa sfarsitul razboiului. Este si memorialul pacii si al reconcilierii intre natiuni. Cladirea magnifica neo-romana nu a fost reconstruita, in schimb a fost construita o noua biserica linga ruina. Astfel, proiectul unei biserici de beton in stilul modern al lui Egon Eiermanna fost implementatin cele din urma. Impreuna cu vechiul turn de biserica, noua cladire este un memorial impresionant.

 

9. Vechiul Muzeu

Alte National Galerie

 

Fostul muzeu Regal, denumit si Vechiul Muzeu a fost construit intre anii1823 si 1830, in conformitate cu desenele arhitectului Friedrich Schinkel. Este una dintre cladirile semnificative ale clasicismului.

Muzeul este unul dintre cele mai renumite bunuri culturale din lume si in prezent gazduieste o parte din colectia antica ale Muzeului de Stat din Berlin. Se pot vedea opere grecesti si romane, sculpturi si figuri din argila si bronz, vase si diferite comori din aur si argint. Cladirea a fost catalogata de UNESCO  ca un site al patrimoniului mondial din 1999 si este prezentat ca unul din cele mai importante complexe muzeale mondiale.

10. Muzeul Bode

Bode Museum

In incinta muzeului Bode sunt prezentate colectii de sculpturi, exponate ale muzeului de arta bizantine, si 150 de picturi de la galeria nationala.

Muzeul a fost deschis in 1904 dupa 7 ani de constructie si, initial, a fost denumit dupa imparatul Friedrich al III-lea.

Cladirea a fost proiectata in stil neo-baroc de catre arhitectul curtii Ernet von Ihne. Din 1956 muzeul este denumit dupa directorul muzeului Wihelm von Bode.

11. Turnul Televiziunii

Turnul televiziunii Berlin

Cand te apropii de Berlin, fie pe autobanda, fie cu trenul sau cu avionul vei vedea din departare Turnul Televiziunii . Are o inaltime totala de 368 de metrii si este totodata cea mai inalta cladire din Germania. Sus, in cupola rotativa, vei vedea o imagine minunata de ansamblu a intregului oras. In cupola este un restaurant excelent unde poti lua un pranz copios sau mai tarziu, o cina romantica.

Turnul a fost construit intre anii 1965-1969 in  Alexanderplatz, in fostul DDR, iar in prezent este vizitat de milioane de turisti . Cu ajutorul unui lift veti parcurge distana de 368 de metrii in 35 de secunde! Cupola gigantica de metal plasata intre turn si antena, a fost creata  avand ca model celebru satelit sovietic Sputnik.

12. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Pe 13 august 1961 a inceput constructia Zidului Berlinului. Propaganda comunista l-a denumit ca zid protector antifascist. Zidul Berlinului a scindat Berlinul in 2 parti, a separat familii, prieteni ,a inchis practic cetatenii est Germani intr-o enclava a intunericului.  Checkpoint Charlie era situat intre Berlin-Mitte si Kreuzberg si a fost un punct de frontiera prin care taberele politice   puteau face diferite schimburi diplomatice.

In 1961, tancurile americane sub comanda generalului american Lucius Clay s-au pozitionat la trecerea frontierei. Sovieticii au reactionat la fel si timp de cateva zile cele 2 tabere au fost la un pas de declansarea unui nou conflict mondial.

In ziua de azi memorialul este un punct de atractie al turistilor.  Artisti costumati in uniformele fostelor armate recreaza,  pentru a fi fotografiati de turisti, scene din trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.