Ce sa vizitezi in Viena: 10 atractii turistice care trebuie vazute neaparat in capitala Austriei. Descopera principalele obiective turistice din Viena, toate frumusetile acestui oras si sfaturi despre ce sa vizitati in Viena, capitala Austriei, una dintre principalele capitale europene care trebuie vazuta neaparat daca esti un pasionat de calatorii.
Ce sa vizitezi in Viena: principalele obiective turistice care trebuie vazute neaparat daca doriti sa faceti o vacanta la Viena.

Ce sa vizitati in Viena: 12 atractii turistice care trebuie vazute neaparat

Ce sa vizitezi in Viena? Farmecul deosebit al Vienei il reprezinta, printre multe altele, cafenelele, cladirile Art Nouveau si centrul vechi. De asemenea, exista o mare oferta de teatre, muzee, opera, care aduc anual un mare numar de vizitatori. Pe langa renumitul castel de la Schonbrunn, unde a avut resedinta printesa Sisi, vizitatorii mai sunt atrasi in centrul istoric de Catredala Sf. Stefan, si de locurile pline de istorie din jurul Praterului Vienez.

Ce sa vizitezi in Viena? Va prezentam 12 obiective turistice pe care trebuie sa le vizitati in Viena, precum si cateva sugestii pentru calatoriile voastre in capitala Austriei, Viena.

1. Centrul istoric al Vienei

Ce sa vizitez in Viena: Centrul istoric Viena Austria

Centrul istoric gazduieste numeroase atractii, pe care le veti gasi si in Top 10 „Ce sa vizitezi in Viena”.  Centrul istoric are o suprafata de 8.5 Kmp. Din 2001 centrul istoric este patrimoniu UNESCO.  Printre principalele atractii ale vechiului centru se numara Palatul Belvedere, Primaria Vienei, Catredala Sf. Stefan, Karlskirche, Hofburg. Vizitatorii centrului vechi vor descoperi numeroase cafenele, restaurante cu specific vienez, cunoscute in toata lumea.

2. Palatul Schonbrunn

Locuri frumoase de vizitat in Viena: Palatul Schonbrunn Viena Austria
Ce sa vizitezi in Viena? In cartierul Hietzing se afla cel mai frumos palat din Austria, si unul dintre cele mai magnifice castele din Europa. Atat castelul cat si minunatul parc  fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. A fost construit in 1643, fiind resedinta imparatesei Eleonora Gonzaga.

Ulterior imparateasa Maria Thereza foloseste palatul ca resedinta de vara. Ea a fost aceea care a renovat si marit castelul si parcul grandios. Chiar si Napoleon a locuit aici in timpul ocupatiei franceze a Vienei. Astazi o mare parte din cele 1441 de camere sunt muzee.

3. Catredala Sf. Stefan
Cele mai frumoase obiective turistice de vizitat in Viena: Catredala Sf Stefan Viena Austria

Sfaturile nostra despre ce sa vizitati in Viena continua! Catredala Sf. Stefan mai este denumita de catre austrieci si Steffl. Este cel mai cunoscut reper al Vienei si altarul national al Austriei.  Numele este dat de catre Sf. Stefan, primul martir crestin. Turnul din sud este cel mai mare cu 136 metri si are 13 clopote. Partea centrala a catredalei impresioneaza cu tavanele arcuite si cu altarele laterale. O capodopera in stil gotic este uriasul amvon imbracat in gresie extrem de frumoasa. La fel de impozante sunt si ferestrele cu vitralii datind din evul mediu.

4. Muzeul de arta si istorie (Kunsthistorisches Museum)

Ce sa vezi la Viena in vacanta: Muzeul de arta si istorie Viena

Viena mai este cunoscuta si prin muzeele ei. Fostul imperiu gazduieste o varietate de muzee. Una din cele mai populare atractie este muzeul de arta ce se gaseste in piata MariaThereza. Este obligatoriu de vizitat aceasta locatie. De la deschidere in 1891 atrage anual milioane de vizitatori din intreaga lume. Pe langa exponatele de baza ale dinastiei Habsburge au fost incluse exponate antice, colectii de arme si de monede rare. Astazi muzeul este unul din cele mai importante din Europa. Alaturi se afla si muzeul de stiinte naturale care ,de asemenea, este foarte vizitat.

5. Castelul Hofburg

Atractii turistice in Viena care trebuie neaparat vizitate: Castelul Hofburg Viena

Castelul Hofburg este strans legat de dinastia Habsburgilor. Castelul a servit timp de secole drept resedinta imperiala. A fost construit in secolul al  XIII-lea. Din 1945 este resedinta presedintelui Austriei. Cuprinde insa si diferite muzee,  biblioteca nationala, etc.

De asemenea atat gradina cat si traseele istorice ale castelului trebuiesc neaparat vazute. In incinta castelului exista un monument grandios dedicat imparatului Franz I. Un bilet costa 12.50 Eur. Pentru fanii reginei Sissi exista un bilet special  care include intrarea la Hofburg, la Schonbrunn, si la muzeul mobilei din Viena.

6. Opera de stat din Viena

Unde trebuie sa mergi in Viena ca sa vezi cele mai frumoase locuri de vizitat: Opera de stat din Viena

Ce sa vizitezi in Viena? Chiar daca nu esti un fan al operei trebuie sa vizitezi opera Vieneza. A fost inaugurata in 1869 cu premiera Don Giovanni de Mozart. Este considerata una din cele mai mari opere de stat din lume, si a fost in ultimele secole locul a numeroase premiere si spectacole de renume mondial. Este cunoscuta si sub numele de Filarmonica din Viena.  Aici performeaza artisti celebri precum Maria Callas si Placido Domingo. Nu in ultimul rand interioarele opulente si frumoasa fatada in sil baroc  face  opera de stat una din cele mai frumoase atractii al Vienei.

7. Praterul Vienez

Principalele obiective turistice in Viena: Praterul Vienez

Zona de recreere si de plimbare, Praterul este de 250 ani parcul de distractie si relaxare din inima orasului. Pajistile verzi incadreaza binecunoscuta roata gigant. Padurea ce inconjoara Praterul a devenit in ultimii ani o zona frumoasa de recreere. Primavara, Maratonul de la Viena se alearga prin aleile principale ale Praterului. Nu departe de zonele verzi ale Praterului exista un parc cu oferte gastronomice si diferite alte distractii. Cea mai frumoasa priveliste ale Vienei o puteti viziona din roata gigantica la o inaltime de 64 metri. Sfat:  vizitati una dintre cafenelele din Viena. Renumita este Cafe Hummel.

8. Belvedere

Ce sa vizitez in Viena Austria: Belvedere Viena Austria

Un alt castel este in top 10 al celor mai vizitate locuri din Viena. Palatul Belvedere se afla in apropierea Catredalei Sf. Stefan si a Operei de Stat. Ansamblul castelului este alcatuit din partea superioara si cea inferioara a castelului, precum si din castelul printului Eugen. O plimbare in gradinile castelului impresioneaza prin aleile de flori si prin sculpturile care strajuiesc aleile minunate ale castelului. Este patrimoniu UNESCO si in muzeele aflate aici se gasesc, printre altele, si picturi de Monet si Van Gogh.

9. Cladirea primariei

Ce sa vizitezi in Viena gratis: Primaria din Viena Austria

Un alt loc frumos de vazut in Viena este Primaria. Cladirea construita in stil neo-gotic impresioneaza la prima vedere. A fost construita din 1872-1883, si este una din multele cladiri construite de-a lungul celebrei Ringstrasse. Cladirea include 2 etaje, un turn principal de 99 metri, piata primariei, si un parc de 40.000 mp. Primaria este sediu administrativ al Vienei, dar se si pot inchiria sali pentru diferite evenimente.

10. Cartierul cu muzee al Vienei

Ce sa vizitezi in Viena: iata care sunt principalelle muzee care trebuie vizitate neaparat daca faceti o vacanta la Viena Austria.

Cartierul de muzee cuprinde 12 sali de expozitii vizitate mai ales de tinerii turisti. Este un amalgam de sali cu expozitii de arta, sali de baluri, colectii arhitecturale. Se afla pozitionat pe strada Marienhilfer, langa muzeul de arta. Foarte indragit este MUMOK, Muzeul de Arta Moderna Ludwig Viena, Muzeul Leopold.

Personalitati vieneze

Maria Tereza a fost arhiducesa de  Austria (1740-1780). A fost mama regilor Leopold al 2-lea si Iosif al 2-lea, precum si a Mariei Antoaneta, controversata regine a Frantei. A urcat pe tronul Sfantului Imperiu Roman in 1740, iar in 1741 a fost incoronata  regina  a Ungariei. Moare in 1780 la Palatul Hofburg din Viena.

Franz Joseph I. a fost imparat al Austriei si rege al Ungariei (1830-1916). In timpul domniei sale a format dubla monarhie Austro-Ungara (1867), si a fost monarhul care a declarat, in 1914 ,razboi Serbiei, razboi care a evoluat in Primul Razboi Mondial. Moare la 86 de ani la Paltul Schonbrunn din Viena.

Franz Schubert  a fost un celebru compozitor Austriac (1797-1828). Compozitor in perioada romantica a scris peste 600 de melodii, printre care Simfonia Neterminata si Winterreise. Moare de tanar la numai 31 de ani in Viena.

Mozart, Amadeus  Wolfgang  a fost unul din cei mai mari compozitori din toate timpurile (1756-1791). Genul de muzica a fost cel clasic,  pentru pian si vioara. Foarte cunoscute sunt operele: Rapirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Flautul Fermecat, etc. Moare in 1828 datorita unei insuficiente renale.

Romy Schneider (1938-1982) numele real fiind Rosemary Magdalena Albach, este una din cele mai cunoscute si indragite artiste vieneze. A devenit faimoasa jucand rolul Printesei Sissi dar si roluri memorabile din Cardinalul (1975) si The Big Picture (1982). Moare in 1982 la Paris.

Falco (1957-1998) numele real fiind Hanz Holzel, este artistul considerat initiatorul Rap-ului German. Succesul care l-a consacrat a fost Rock Me Amadeus. Moare in 1998 in Republica Domenicana.

Niki Lauda este unul dintre cei mai consacrati piloti de curse in Formula 1. A fost de 3 ori campion mondial in 1975,1977, 1984.  A fondat compania aeriana Lauda Air, si este in prezent expert in televiziune pentru Formula 1.

Sebastian Kurz este  cancelarul Republicii Austria si totodata cel mai tanar sef de guvern din Europa . Este nascut pe date de 27 August 1986 si a ocupat functia de ministru de externe (2013-2017).

11. Muzeul Albertina

Muzeul Vienez Albertina este unul din cele mai importante muzee de arta din lume. Se afla in palatul Albrecht, o resedinta plina de semnificatie istorica a familiei Habsburgica, langa Hofburg. Numele muzeului  vine de la fondatorul colectiei, Albert Casimir, Duce de Saxonia, ginerele imparatesei Maria Theresa.

Colectia cuprinde colectii de fotografii, de grafica, arhitectura. De asemenea cuprinde colectiile particulare ale lui Batlinger si a lui Essl. Pe langa exponatele expuse permanent, sunt organizate si alte expozitii cu caracter temporar. Punctele forte ale muzeului sunt, printre altele, incaperile oficiale ale Habsburgilor, apartamentul Spaniol, camera Rococo, etc.

12. Gradina Zoologica Schonbrunn

Gradina zoologica Viena

Gradina zoologica din Schonbrunn este o atractie, atat pentru copii cat si pentru  adulti. A fost fondata in 1752 de catre Habsburgi, fiind cea mai veche gradina zoologica din lume. In 1745 imparatul Franz I. proaspat incoronat imparat al Sfantului Imperiu Roman, l-a insarcinat pe arhitectul  Jean Nikolas Jadot sa construiasca prima gradina zoologica din lume. Locul ales a fost in parcul resedintei de vara din Schonbrunn al familiei Habsburg. Constructia a durat un an si a fost prezentata multimii de vienezi prezenti la inaugurare.

Astazi, gradina zoologica din Schonbrunn cuprinde circa 9000 de animale din 750 de specii pe o suprafata de aproximativ 18 hectare. Mamifere, reptile, pasari, pesti din toate partile lumii sunt raspandite in cele 17 arealuri ale gradinii zoologice. Cele mai vizitate sunt parcul Sud- American, Rainforest House, Polar Bear World, Polarium. Impresionant este ca gradina zoologica din Viena este patrimoniu UNESCO !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.